В Китай, който е най-голeмият пазар за интернет в света, планира да въведе система, която задължава потребителите на интернет да се идентифицират в мрежата с истинските си имена преди да публикуват какъвто и да било коментар, съобщи Франс прес, като се позова на излизащия на английски език вестник
"Чайна дейли".

Администраторите на основните китайски портали, които отговарят за публикуваните в интернет бележки, коментари и анализи, ще бъдат задължени да изискват потребителите да се регистрират с истинското си име посочва вестникът. 

"Обмисляме да бъде въведена и система за идентифициране на
участниците във форуми", заявил Ван Чън, говорител на правителствената пресслужба и заместник-директор на пресслужбата на Китайската комунистическа партия.

Потребителите на интернет трябва да се регистрират и сега, за да "качат" свои коментари, но за това не се изисква да посочват истинските си имена.
С изявленията на Ван Чън китайският режим за пръв път потвърждава намеренията си да премахне анонимността в интернет, посочва АФП. Тези намерения от години са обект на спорове в Китай и на обвинения срещу режима в опити да ограничи свободата на словото.

В Китай интернет е основен проводник на социалната и политическа критика въпреки цензурата, която очевидно не може да се справи с 400-те милиона потребители. Засега цензурата се ограничава с блокиране на интернет сайтове с "чувствително" за режима съдържание, както и порнографски сайтове, посочва АФП.