Най-голямата руска търсачка Yandex (Яндекс) стартира .com версия на услугата си, тъй като се опитва да се конкурира с Google, пише руският ежедневник "Ведомости", цитирайки говорителя на Яндекс Очир Манджиков, цитиран от РИА “Новости“.

Манджиков заяви, че руската търсачка е стартирала тестова версия на отделен домейн - yandex.com, която ще съществува паралелно с yandex.ru. Председателят на руския инвестиционен холдинг "Финам" Владислав Кочетков заяви пред руското издание, че стартирането на международна търсачка на Яндекс е повратна точка в историята на руския интернет. Очир Манджиков уточни, че засега Яндекс няма да рекламира услугите си в чужбина, тъй като все още е търсачка, предназначена предимно за руски потребители.

Според международната маркетингова компания comScore, през 2009 г. Яндекс е заел 7-мо място в Топ 10 на най-популярните търсачки в света, след познати имена като Google, Yahoo и китайската Baidu.

Създателят на друга руска търсачка nigma.ru Виктор Лавренко заяви пред "Ведомости", че Яндекс ще трябва да регистрира 20 милиарда страници и да рекламира услугите си в чужбина, за да се конкурира в световен мащаб. Той изрази увереност, че Яндекс може да се справят с това предизвикателство.