Британските вестници "Таймс" и "Сънди таймс" излизат от юни с нови уебсайтове, за които потребителите ще трябва да плащат абонаментна такса - новост във вестникарската индустрия, предаде ДПА.

Онлайн съдържанието да стане платено бе обявено през август миналата година от медийния магнат Рупърт Мърдок, който е собственик на двете издания, както и на "Сън" и "Нюз ъв дъ уърлд" във Великобритания. Компанията "Нюз интернешънъл" на Мърдок притежава също "Уол стрийт джърнъл" в САЩ, където вече са въведени абонаментни такси. Според компанията американското издание е едно от най-добре платените сайтове с над 400 000 електронни потребители.
   
Решението за британските издания влиза в сила на 1 юни и ще бъде внимателно следено от други вестници в страната. На онлайн читателите ще бъде предложен едноседмичен платен достъп до двете издания за 2 лири (2,86 долара), а еднодневният достъп ще е на цена от 1 лира. Абонати за печатните издания ще имат безплатен онлайн достъп. Цената за международни абонати е 2 долара на ден и 4 долара на седмица. Другите два вестника, "Сън" и "Нюз ъв дъ уърлд" ще станат платени по-късно.

Според неотдавнашни данни "Таймс" и "Сънди таймс" са посещавани от 1,2 милиона интернет потребители на ден. Редакторът на "Таймс" Джеймс Хардинг каза, че очаква вестникът да загуби до 90 на сто от интернет читателите си, които той описа като "зяпачи". От 1 юни двата вестника, които досега бяха на един адрес, ще бъдат достъпни на две отделни интернет страници: thetimes.co.uk и sundaytimes.co.uk.