Google ще съдействат на европейските служби като предоставят информацията, събрана от безжичните мрежи в Европа, на властите във Франция, Германия и Испания, съобщава Ройтерс.

Канада наскоро започна разследване на условията за сигурност на приложението на Google“Street View“, което позволява на потребителите да разглеждат улиците на големите градове по света.

За тази цел компанията използва автомобили, екипирани с камери, които заснемат панорамни снимки. Преди време компанията обяви, че неволно е събрала лични данни, докато е правела снимките, заради което ще съдейства по всеки един начин на властите. Интернет гигантът отрече да е извършвал каквито и да е престъпления, когато са били заснемани материалите.

Първоначално Google обяви, че освен снимки колите събират и информация от безжичните мрежи на градовете, но подчерта, че внея не се включват лични данни. След проверка на германските власти се установи, че Google погрешка притежава“полезни лични данни“.

Това накара хиляди потребители да подадат искове срещу компанията във Вашингтон, Калифорния, Масачузетс и Орегон, тъй като според Интернет потребителите, Google нарушава тяхната неприкосновеност като събира информация от безжичните мрежи.