Сенатът на италианския парламент одобри пакет от мерки за сигурност на публикациите в интернет, съобщава в новия си брой журналистическия бюлетин "Информа". По инициатива на сенатора Джанпиеро Д'Алиа от партията Съюз на центъра е включено допълнение за "възпиране на дейности, свързани с апология или подстрекателство към извършване на престъпление посредством интернет".

Според текста на този нов член, ако гражданин отправи чрез блог или уебсайт призив за неподчинение или критикува закон, който смята за несправедлив, провайдерите на интернет услуги се задължават да блокират инкриминираните електронни страници, се посочва в информацията.

Прилагането на репресивната мярка няма да бъде ограничено само за територията на Италия и властите ще имат право да закрият достъпа до сайта дори когато се намира в чужбина.

Министърът на вътрешните работи придобива правото, по сигнал на съдебните власти, да издава заповед за спиране на дейността на блогъра, като разпореди на доставчика на интернет услугата да постави в срок от 24 часа необходимите филтри за прекъсване на достъпа до съответния уебсайт.

Проектозаконът предвижда тежки санкции. Провайдер, който не изпълни заповед за филтриране, ще бъде административно санкциониран с парична глоба в размер от 50 хиляди до 250 хиляди евро. За блогърите са предвидени различни срокове на лишаване от свобода. Те ще получат от 1 до 5 години затвор, ако са осъдени за подстрекателство към престъпление и апология на престъпен акт.

Наложеното наказание може да бъде увеличено с допълнителен срок от 6 месеца до 5 години, ако подстрекателството включва неподчинение на законите за обществения ред или насаждане на омраза между социалните класи, пише "Информа".

Проектозаконът е предаден от Сената в Камарата на депутатите, тъй като по конституция долната камара на италианския парламент има правото на окончателно решение.