Компанията Ask.com обяви, че повече няма да развива едноименната интернет търсачка, като дори ще я закрие, съобщи Блумбърг.
Ресурсите на Ask ще бъдат пренасочени към онлайн услуга за отговори на въпроси. Шефовете на компанията не виждат бъдеще за своята търсачка в конкуренцията на играчи като Google, Yahoo и Microsoft.
Планът за реорганизация предвижда съкращаване на около 130 души и закриване на офиси в Ню Джърси, САЩ и Ханчжоу, Китай. Всички операции ще бъдат консолидирани в централата в Оукланд, Калифорния. Функцията за търсене в сайта Ask.com ще остане, но технически системата ще използва енджин от друга компания.
 
Търсачката Ask.com беше създадена през 1996 година от Гарет Грюнер и Дейвид Уортън като услуга, която приема заявки на естествен език.
В резултатите от търсене се показваха не само страници от автоматично обновяваната база данни, но и ръчно подбирани връзки.
През 2005 година търсачката стана собственост на онлайн гиганта IAC/InterActiveCorp срещу $1,85 млрд. Към края на септември тази година Ask.com държеше 3,4% от пазара на търсене в САЩ по данни на comScore.