Полицията, Европейският съюз и социалната мрежа Facebook са носителите на чешките анти-награди "Биг брадър", съобщи БНР.
Сред "медалистите" на "Големия брат" в Чехия са още министерствата на здравеопазването и образованието, известна фирма за мобилни телефони, законът за наземните комуникации и др. Наградите бяха връчени за шеста поредна година в седем категории. Целта на инициативата е да привлече вниманието върху рисковете от злоупотреба с личните данни на гражданите. Чешката полиция е следила най-много гражданите през годината. Тя беше отличена заради съхраняването на данни за шофьорите и техните коли, заснети с мрежата от камери и др.
Министерството на вътрешните работи, според организаторите, бойкотирало подготовката на законодателство с цел подобряване защитата на личните данни.
И тази година Facebook беше сред наградените заради думите на основателя Марк Цукерберг, че „ерата на личното вече е свършила”. Социалната мрежа е "отличена" за това, че технически принуждава потребителите да осигуряват достъп за всеки и всичко чрез личните данни в профилите им.
Европейският съюз е включен в наградите заради спорния проект INDECT, финансиран с близо11 млн евро и с цел развитие на система за проследяване и засичане на „анормално поведение”. Европейската комисия е привлякла вниманието на журито с търговското споразумение ACTA, насочено против фалшифицирането, както и заради GPS технологията за проследяване на автомобилите без знанието на собствениците им. Единствената позитивна награда отиде при жителите и общинските съветници на чешкото Виру над Свраткоу заради съпротивата им срещу поставянето на камери в населеното място.