ЕК започна разследване срещу американската компания Google. Брюксел е получил серия оплаквания от доставчици на интернет-услуги, че Google злоупотребява с господстващото си положение на пазара и ги дискриминира, съобщи БНТ.
Подозренията са, че компанията нарочно е ограничавала броя на резултатите от търсене на определени услуги ви интернет. Най-големият интернет-мотор за търсене е обвинен, че отдава предпочитание на собствените си услуги, пред услугите на други интернет-доставчици. Това ставало като Google нарочно ограничавал резултатите при търсене на услуги, непредоставяни от самата американска компания, а от нейни конкуренти.
Сред оплакалите се са сайтът за сравнение на цени "Foundem" и френски сайт, предоставящ безплатна юридическа информация. ЕК уточни, че засега само започва разследване, което в никакъв случай не означава, че смята фирмата за виновна. Срещу Google вече тече подобно разследване в американския щат Тексас. През септември компанията плати 8.5 милиона евро след сключването на съдебно споразумение по друго дело.
Google беше обвинена, че при старта на социалната мрежа "Buzz" e включила автоматично в нея всички потребители на gmail, като в началото те не са имали контрол върху това кой има достъп до мрежата им от приятели.