Броят на интернет потребителите, които посещават уеб сайтове, предоставящи е-поща, е намалял с 6% през ноември 2010 г. спрямо същия месец на предходната година, разкри проучване на Pew Research Center и comScore.
Времето, изразходвано на тези сайтове, е намаляло с 9%, а броят на преглежданията - с 15%. Най-голям спад на посещенията, с цели 53%, се наблюдава сред потребителите на възраст между 12 и 17 години. В категорията 18-54 години спадът е 14-18%, но при възрастните потребители се наблюдава ръст от 9-13%.
Освен това се наблюдава значително увеличение на броя потребители на е-поща през мобилни устройства - с 36-40% на годишна база. Анализаторите обясняват тези резултати с тенденция, започнала отпреди няколко години, когато подрастващите започнаха да заменят е-пощата с чат, а в момента предпочитат социалните мрежи за общуване с приятели.
Очаква се също устойчиво разпространение на новите технологии сред потребителите на смартфони. Сигурно е, че изпращането на е-писма вече не е неотменна част от ежедневната делова активност, но този тип комуникация няма да отпадне окончателно.