Zamunda.net се нареди сред най-известните торент тракери в света, редом с ThePirateBay, Rutracker и т.н. Това става ясно от първия доклад на Търговският представител на САЩ (US Trade Representative - USTR) за 2011 г., в който е включен и българският сайт.
Има голяма вероятност тази година страната ни да бъде върната и в Списък 301, само 4 г., след като бе извадена от там. В него влизат страните, в които пиратството е най-разпространено. От Международния алианс за Интелектуална собственост (IIPA) вече са препоръчали това да стане факт.
"Българският торент тракер Zamunda е обект на съдебни дела", пише в доклада на USTR. В озаглавения "Преглед на известните с лоша слава пазари" обаче не фигурира вторият по големина тракер у нас - arenabg.com.
Zamunda обаче е поставен редом до имена като Allofmp3, Torrentz.com, Isohunt, Kickasstorrents, Btjunkie, и The Pirate Bay в списъка с най-известните торент тракери в света.
Самият доклад, публикуван на 28 февруари, "дава примери за някои пазари и не е пълен списък", обясняват от USTR. Включването в него не означава и задължително нарушаване на закона, пише още в поясненията към доклада. "USTR обаче съветва отговорните власти да предприемат по-активни действия в борбата с пиратството и злоупотребата с авторски права в споменатите, а и на други пазари".
Дали България ще бъде върната в Списък 301, ще стане ясно в края на април, когато ще бъде публикуван официалният доклад на американското правителство. По данни на IDC за 2009 г. над 67% от софтуера, използван у нас, е нелегален, а загубите от това са за над 115 млн. щатски долара. Данните на анализаторите за 2010 г. ще бъдат оповестени през май.