Microsoft пусна обратно броене за своя браузър Internet Explorer 6. На специален сайт компанията ще проследява пазарния дял на IE6, докато той не падне под 1%, съобщи technews.bg.
Internet Explorer 6 е разработен преди 10 години и вече е морално остарял, като не отговаря на изискванията за сигурност и на съвременните уеб стандарти. Това носи риск за потребителите и допълнителни трудности за програмистите. Въпреки това обаче IE 6 е все още доста популярен. През февруари неговият дял възлиза на 12%, докато Google Chrome има около 11%.
Най-много са привържениците на IE 6 в Китай, където делът на браузъра възлиза на 35%. В друга азиатска страна, Южна Корея, браузърът заема четвърто място на пазара. Няма данни за България на специалния уеб сайт. Microsoft приканва потребителите да се откажат от остарелия браузър и да преминат към по-съвременна и съответно по-сигурна версия. Скоро на пазара се очаква финалната версия на Internet Explorer 9, който идва с редица подобрения, вкл. хардуерно ускорение.