Архивът на Алберт Айнщайн ще бъде цифровизиран и до една година ще стане достъпен в интернет, съобщи Еврейският университет в Йерусалим.
Айнщайн, който почина през 1955 г., завеща документите си на университета, на който е съосновател. Архивът включва над 80 000 документа на родения в Германия учен от еврейски произход, смятан за бащата на съвременната физика.
"Това е най-голямата колекция от негови документи и важна колекция за историята на 20-и век", заяви Рони Грош, директор на Архива на Алберт Айнщайн в Еврейския университет, цитиран от БГНЕС.
Учебното заведение съобщи, че колекцията, включваща тетрадки с изследвания, кореспонденция с колеги и приятели и документи на Айнщайн в областта на науката, философията и политиката, ще бъде качена на сайт, който е в процес на създаване.

Вчера се навършиха 132 години от рождението на великия физик Алберт Айнщайн (14. март 1879 г. - 18. април 1955 г.). Известен най-вече с теорията на относителността, Айнщайн е автор на над 50 научни труда, както и на множество статии, засягащи въпроси от религиозно и философско естество. През 1921 г. теоретикът е отличен с Нобелова награда за физика за теориите си и за откриването на закона за фотоелектричния ефект.