Полицията в Австралия задържа 16-годишен ученик, който в рамките на една година многократно прониквал в сървърите на Apple и свалил оттам 90 гигабайта защитени данни, съобщи 9to5mac, цитиран от technews.bg.

Когато Apple разбрала за непозволения достъп до данните, се обърнала за съдействие към ФБР. Бюрото, на свой ред, проследило хакера до Австралия. Въпреки че младежът използвал VPN и други техники, за да скрие следите си, системите на Apple го засекли по серийния номер на MacBook, от който били извършвани пробивите.

В крайна сметка ФБР задържало ученика и иззело от дома му ноутбука и друга компютърна техника. Хакерът признал вината си, но според неговите адвокати, той бил фен на Apple и със своите действия искал да привлече вниманието на компанията и да получи предложение за работа.

Към момента не е известно какво наказание грози тийнейджъра. Той съхранявал свалените данни в папка под името "hacky hacky hack". Apple, от своя страна, побърза да увери клиентите си, че техни конфиденциални данни не са компрометирани.