Основателят и настоящ лидер на Facebook Марк Зукърбърг може да напусне поста на председател на борда на директорите, но не по собствена воля, намеква публикация в Business Insider.

Журналисти на изданието са разговаряли с шестима големи акционери на компанията, които разкриват колко неспокойна е обстановката в средите на Facebook инвеститорите след поредицата от скандали със социалната мрежа. Такива са използването на Facebook за влияние върху резултатите от американските президентски избори, както и фактът, че мрежата е предоставяла незаконно в продължение на няколко години потребителски данни на заинтересовани компании, предава technews.bg.

"Имаме притеснения относно управленската структура, която компанията изглежда не е готова да промени. И това може да доведе до рискове - репутационни, нормативни и други", е заявил един от инвесторите пред Businees Insider - политикът Скот Стрингър, който притежава акции на Facebook на стойност 895 млн. долара.

Именно големите акционери, с акции в компанията на стойност повече от три милиарда долара, искат да променят изцяло корпоративната структура на Facebook, която прави Зукърбърг недосегаем на поста си. В момента той има право да откаже всяко предложение на акционерите, с което не е съгласен.

Недоволните инвеститори вече са влезли в етапа на открита конфронтация с лидера на Facebook. Един от тях дори нарича Зукърбърг "разбойник-барон".

Ръководството на Facebook коментира, от своя страна, че структурата на управление е стабилна и ефективна и, че разделянето на отговорностите на Зукърбърг като главен изпълнителен директор и председател на борда на директорите може да донесе несигурност, объркване и намаляване на ефективността на компанията.