Китайските интернет гиганти Alibaba Group и Tencent се готвят да съкратят десетки хиляди работни места, за да се справят с мащабните регулаторни мерки, предприети от властите в Пекин. Това съобщиха два източника, цитирани от Ройтерс.

Alibaba трябва тепърва да уточни колко служители ще бъдат съкратени, като най-голямата китайска компания за онлайн търговия може да освободи над 15 на сто от служителите си или около 39 000 души. Такава е прогнозата на един от източниците, запознат с плановете на Alibaba.

Tencent, който е собственик на доминиращото приложение за съобщения WeChat, също планира да съкрати служители тази година в някои от бизнес подразделенията си, заявиха три информирани източника. Звеното, което наблюдава бизнес дейностите, включително видео стрийминга и търсенето ще съкрати 10-15 на сто от служителите си , каза един от тях.

Двете компании не коментираха информацията.

Съкращенията в двете компании ще са първите, откакто китайските регулаторни органи стартираха безпрецедентна кампания преди година и половина, за да затегнат контрола върху интернет гигантите. Това се случва след години на невмешателство в дейността им, което доведе до главоломен растеж.

Регулаторните мерки, съчетани със забавянето на икономиката, са намалили рязко растежа на продажбите на повечето интернет компании и са понижили стойността на акциите им. Това е е направило много по-трудно набирането на нов капитал и разширяването на бизнеса във втората по големина икономика в света и е принудило компании като Alibaba и Tencent да търсят начини да съкратят оперативните си разходи.

Alibaba съобщи през февруари за най-слабия тримесечен растеж на приходите си от листването си на борсата през 2014 г. Компанията е била засегната от спад в продажбите на основния си бизнес сегмент и все по-голямата конкуренция. Акциите на онлайн търговеца са се сринали с над 60 на сто от началото на миналата година.

Съкращенията в Tencent също ще започнат в най-губещите подразделения като Tencent Video и Tencent Cloud, съобщиха запознати с плановете на компанията източници.

По време на вътрешно събрание в Tencent в края на 2021 г. главният изпълнителен директор Пони Ма е казал на персонала, че компанията трябва да се подготви за "зима", според два други източника. Според тях това изявление е събудило несигурност сред служителите за работните им места.

Най-голямата китайска компания за споделени пътувания Didi Global също планира да намали общия си персонал с 15 на сто, тъй като бизнесът й на вътрешния пазар е бил повлиян от новите по-строги регулаторни мерки, заяви друг информиран източник.