Много потребители дори не подозират, че Windows има собствен антивирус за защита от злонамерени активности. Това е Windows Defender, който е вграден в операционната система и винаги е активен, ако на компютъра не е инсталиран друг антивирус.

Оказва се, че Windows Defender може да блокира не само опасните за потребителите вируси и програми, но също така и услуги като популярния торент тракер uTorrent, който се ползва от милиони потребители по целия свят.

Според отзиви от потребители, на които се позовава gagadget.com, вграденият антивирус на Windows не дава достъп на потребителите до uTorrent и поставя приложението в карантина, тълкувайки го като вредоносно, предава technews.bg.

Нещо повече, и други антивирусни програми – като Eset, Sophos и TrendMicro – също са започнали да блокират uTorrent. Все още не е ясно каква е причината за това, но се предполага, че целта на антивирусните разработчици е да ограничат свалянето на нелегално съдържание от мрежата.

Потребителите, разбира се, могат да деблокират достъпа до торент тракера, като се възползват от настройките на антивируса и добавят uTorrent в списъка с доверени програми.