България е на последно място сред страните членки на ЕС в индекса на Европейската комисия за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото за 2020-та година. Това сочи доклад на институцията, предава БНР.

Въпреки че общият резултат на страната ни е нараснал, сега България се нарежда още по-назад според данните, получени преди пандемията.

В доклада се подчертава, че равнището на уменията в областта на цифровите технологии е сред най-ниските в ЕС. Възрастните, които притежават поне основни цифрови умения, са едва 29 на сто в сравнение със средно 58 на сто за ЕС.

Само 11 на сто имат умения над средното равнище - малко под една трета от средната стойност за ЕС. България е доста под средната стойност при интегрирането на цифрови технологии.

Българските предприятия все още не се възползват напълно от възможностите, предлагани от онлайн търговията - едва 7% от малките и средни предприятия продават онлайн, 3 на сто от всички тях реализират трансгранични продажби и само 2% от оборота им е от търговия онлайн.

Същевременно в документа се отбелязва, че България се справя сравнително добре в областта на свързаността, особено при широкия достъп до свръх високоскоростни и мобилни широколентови мрежи. Това се дължи на качествения, бърз и достъпен интернет у нас.

Авторите на доклада смятат, че страната ни е направила значителни подобрения в измерението "електронно управление", което бележи все по-голям брой потребители и е постигнала висок резултат при предоставянето на цифрови обществени услуги в стопанската дейност. По отношение на човешкия капитал България се е изкачила с две места по-нагоре в класацията в сравнение с предходната година, се казва в доклада.