Бил Гейтс, основател и дългогодишен лидер на Microsoft, критикува криптовалутите от рода на биткойн в интервю за предаването "Squawk Box" от този понеделник по американския телевизионен канал CNBC, предава technews.bg.

По неговите думи, криптовалутата е едно от най-лудите и спекулативни неща. Когато не произвеждате нищо, не трябва да очаквате, че цената ще се покачва, казва милиардерът Гейтс, който е в Топ 3 на най-богатите хора в света.

Според него, този вид инвестиция - в криптовалута - съответства на т.нар. "теория за по-големия глупак" (съгласно която се правят пари от ценни книжа, независимо от тяхното качество, защото винаги се намира "още по-глупав", на когото да ги препродадете с печалба). Такъв принцип на инвестиции обаче закономерно води до спукване на спекулативния балон.

Бил Гейтс призна, че в миналото негов приятел му е дал биткойн като подарък за рождения му ден, но в крайна сметка няколко години по-късно той е продал криптовалутата.

Напоследък има огромен интерес към биткойн и други криптовалути като електронни алтернативи на държавните пари. Но те все още не се използват широко за закупуване на стоки и услуги, коментира CNET.

Повечето ентусиасти изглеждат по-заинтересовани да задържат своите цифрови монети - надявайки се, че ще поскъпнат, вместо да ги използват за плащания. Това, в допълнение към високите такси за транзакции, високата волатилност и минималното приемане от страна на търговците забавиха приемането на биткойн като редовна валута.