Бил Гейтс, съосновател и бивш най-голям акционер в Microsoft, изрази загриженост относно подготвяната сделка между софтуерната корпорация и TikTok в неотдавнашно интервю за Wired, предава technews.bg.

Бил Гейтс даде да се разбере, че сделка, при която Microsoft купува парче от популярното видео приложение TikTok, не може да бъде нито проста, нито лесна. "Кой знае какво ще се случи с тази сделка. Да, това е "чаша с отрова".

По неговите думи, ролята на голям играч на пазара за социални медии не е лесна, има проблем и с криптирането. Освен това Гейтс смята за доста странна ситуацията, при която "Тръмп убива единствения реален конкурент".

Относно действията си на съветник на Microsoft в случай на закупуване на бизнеса на TikTok в няколко страни, Гейтс се пошегува: "Да, анализът ми на танцовите движения ще увеличи фантастично тяхната стойност".

Microsoft вече потвърди намерението си да придобие част от услугата TikTok и, че води преговори за сделка със собственика на TikTok - китайската компания ByteDance.

Междувременно САЩ решиха да блокират TikTok, освен ако бизнесът на ByteDance в САЩ не бъде поет от американска компания в рамките на 45 дни. Екипът на TikTok възнамерява да използва всички възможни средства да се защити.