Преди 2 месеца двама от най-богатите хора на планетата си уговориха спаринг двубой. Илон Мъск и Марк Зукърбърг трябва да се изправят един срещу друг на ринга тази събота - 26 август. С наближаване на датата изгледите за провеждането на сблъсъка стават все по-малки.

Първоначалната задължителна фаза на надъхване, сякаш отстъпи място на колебливо поведение, протакане и дребнаво заяждане.

Ще се бият ли помежду си шефовете на Twitter и Facebook?

Да започнем с фактите

Снимка: Getty Images

Богатството на Илон Мъск се оценява на 218,6 милиарда долара. Той е собственик на SpaceX, Tesla, Twitter, Neuralink и The Boring Company. Плановете му за близкото бъдеще включват създаването на най-мощната ракета в историята, разработката на мозъчен имплант, превръщането на Twitter в "платформа за всичко" и разгръщането на хиляди сателити в орбита.

През оставащите месеци на тази година трябва да видим втори опит за изстрелване в орбита на най-мощната ракета, първото поставяне на мозъчните импланти на хора и голямо развитие в Twitter. Дори не говорим за по-далечните планове на Мъск, като създаването на колония на Марс или изпращането на туристи до Луната.

Мъск има свободно време, което е видно от множеството му постове в Twitter. Но 52-годишният милиардер не го посвещава на спорта.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Богатството на Марк Зукърбърг е двойно по-малко от това на Илон Мъск - "само" 100,5 милиарда долара. Създателят на Facebook е собственик на конгломерата Meta. Освен Facebook, под шапката на компанията е са още Instagram, Messenger и Whatsapp.

Зукърбърг не страда от липса на амбициозни планове. Той преименува компанията майка от Facebook на Meta, защото цели разгръщането на метавселена.

По думите му това ще е масивен виртуален свят, в който ще може да работите и да се забавляване. Начинанието за сега не постига успех, а Зукърбърг загуби 16 милиарда долара в резултат на това. Той не се отказва от идеята, като но измести фокуса си върху развитието на собствен изкуствен интелект.

Зукърбърг също има интереси в космоса, като заедно с Юри Милнър и Стивън Хокинг обявиха инициативата Breakthrough Starshot през 2016 година. Проектът цели създаването на малка сонда, задвижвана от слънчево платно. Тя трябва да достигне до най-близката до нас звезда за 40 години.

През свободното си време 39-годишният Зукърбърг се занимава активно със спорт. Манията му по ММА датира от няколко години, а в началото всички предположиха, че това е ПиАр трик. Днес милиардерът вече има златен медал от турнир по бойни изкуства в Калифорния и е редовен състезател в редица събитие. Той показва завидни умения по джиу-джицу.

Как се стигна до предложението за бой?

Илон Мъск и Марк Зукърбърг са конкуренти не само в сферата на социалните мрежи. Двамата милиардери често имат различни възгледи по множество социални и политически въпроси. Вижданията им за изкуствения интелект и свободата на словото могат дори да се нарекат диаметрално противоположни.

На 22 юни тази година Илон Мъск и Марк Зукърбърг изглежда се съгласиха да се бият един срещу друг.

Илон Мъск публикува съобщение в своята социална мрежа Twitter, че е "готов за битка в клетка" със Зукърбърг. Малко преди това собственикът на Facebook бе публикувал резултатите си от безмилостните тренировки "Мърф".

Зукърбърг пусна история, в която прикани Мъск да се определи мястото на сблъсъка. "Вегас октагон", отговори Мъск.

Избраната арена е тип "клетка". Тя е собственост на Ultimate Fighting Championship (UFC) - най-голямата ММА организация в света.

С приближаване на уречената дата започна увъртането.

Post by @zuck
View on Threads

Първо Мъск, заяви, че е предложил двамата да се изправят един срещу друг на Колизеума, допълвайки, че е получил зелена светлина от министъра на културата на Италия. 

След това той каза, че вече е избрал и къде ще отидат събраните пари от двубоя - за благотворителност за ветерани.

Зукърбърг обаче не бе съгласен някой друг да взема решенията вместо него.

Започнаха дебати и за условията на мача.

Мъск поиска двубоят да не се ръководи от UFC, с което на практика стана ясно, че спарингът едва ли ще се проведе.

Това доведе до гневен отговор от Зукърбърг.

"Илон първо не потвърди датата. След това заяви, че се нуждае от операция и сега моли да направи тренировка в задния ми двор", написа главният изпълнителен директор на Meta в социалната платформа Threads.

"Ако Илон някога стане сериозен и поиска да организираме двубой - официално събитие, той знае как да се свърже с мен. В противен случай е време да продължа напред. Ще се съсредоточа върху състезанието с хора, които приемат спорта сериозно", допълни Зукърбърг.

Според Мъск шефът на Meta отхвърлил предложенията му за бой на Колизеума, защото "трябвало да пътува". Освен това той искал боят да се организира единствено от UFC.

Мъск сякаш забрави, че арената-клетка в Лас Вегас бе негово предложение за провеждане на двубоя.

"Ако някога се съгласи на действителна дата, ще го чуете от мен", каза Зукърбърг, намеквайки, че ще направи официално съобщение, когато всички подробности бъдат потвърдени.

Така дни преди обявената дата на боя, провеждането му изглежда мираж.

Аргументи За

Провеждането на публичен спаринг двубой между Илон Мъск и Марк Зукърбърг ще стане спортното събитие на годината. Един срещу друг на ринга вече са излизали не само спортисти, но популярни инфлуенсъри, като Логан Пол. Подобни сблъсъци са се оказвали крайно доходоносни.

Най-силният аргумент за провеждането на двубоя са парите.

Приходите от реклама, от правата за излъчване, от сувенирите и от залаганията ще са буквално милиарди долари.

Докато шумът около потенциална битка се разгорещяваше в социалните мрежи, президентът на UFC, Дейна Уайт, вече се показа с тениска на Зукърбърг срещу Мъск. По-късно тя стана достъпна за закупуване на уебсайта на UFC.

Двубоят би генерирал огромни приходи за Twitter и Meta. Излъчването му в социалните мрежи ще доведе до натрупването на голям трафик и "облъчването" на потребителите с реклами.

Друг аргумент за идва от ММА боецът Лекс Фридман. Той се е бил както с Мъск, така и със Зукърбърг. Фридман обяви, че е останал доволен от резултатите на двамата.

ММА боецът също така намекна, че бой едва ли ще има.

"Наистина е вдъхновяващо да видиш Илон и Марк да се занимават с бойни изкуства, но мисля, че светът ще бъде много по-добър, ако тренират бойни изкуства, но не се бият в клетката", сподели ММА боецът.

Аргументи Против

Осигуряването на "хляб и зрелища" за народа е формула за власт, изведена още от римските императори. Те почти никога не са били преки участници в уравнението.

Едва ли някой може да очаква, че на тепиха ще се изправят двама души с общо богатство от 300 милиарда долара.

Щетите за репутацията на загубилия биха били доста големи. На практика той би се превърнал в обект на подигравки. Особено, когато е ясно кой ще загуби.

Присмехът със сигурност ще се отрази на бизнес начинанията на победения.

Скрийншот: YouTube

НАСА един път реши да преразгледа договорите си с Мъск, когато разбра, че той е пушил марихуана в подкаста на Джо Роугън.

По-старият Мъск няма шанс срещу по-младия и трениращ активно Зукърбърг. Ударът върху шефът на SpaceX би бил огромен, защото малцина знаят, че Зукърбърг всъщност е в много добра форма от него.

Именно поради тази причина започнаха да се появяват слухове, че боят всъщност ще бъде дебат. Тук везните определено се накланят в обратна посока. Мъск има обаяние, което определено липсва на Зукърбърг. Последният със сигурност е наясно с това.

Post by @zuck
View on Threads

Правилата на UFC също показват колко трудно е да има двубой. Мъск е по-висок и тежък. За да се бие по правилата на най-голямата ММА организация в света, той ще трябва да отслабне. Мъск вече заяви, че не иска да загуби преимуществото, което дава по-високото му тегло.

И докато Мъск дебатира с Уайт за правилата, Зукърбърг тренира с шампионите на UFC Израел Адесаня и Александър Волкановски.

Много вероятно е никога да не видим Зукърбърг и Мъск да се бият един срещу друг в клетка.

Също така е почти сигурно, че искрите, заяжданията и вербалните дуели между двамата ще продължат. Двамата милиардери все още имат ПиАр полза от това. Ескалацията все пак може да ги принуди в един момент наистина да се изправят един срещу друг, но това едва ли ще е тази година.