Google и Mozilla едва ли умишлено са синхронизирали работата си, но днес браузърите Chrome и Firefox получиха ъпдейти, които носят важни подобрения в работата им. А в условията на отдалечена работа и обучение заради пандемията това са неща, които имат потенциала да помогнат на работещите ежедневно в интернет, предава Mobile Bulgaria.

Започваме с Firefox, чиято нова версия е с номер 83. Приложението идва с обещание за 15% ускорено зареждане на страниците и до 12% подобряване на тяхната реакция, а освен това използваната памет е намалена с до 8%. Всичко това се дължи на значителни промени в JavaScript интерпретатора SpiderMonkey.

Другата съществена новост във Firefox 83 е въвеждането на HTTPS-Only режим. Когато тази опция бъде активирана през настройките при всеки опит за зареждане на сайт приложението ще наложи ползването на протоколите HTTPS, които осигуряват повишена сигурност на информацията.

Направени са и други подобрения като поддръжка на мащабиране на страниците с два пръста за устройствата със сензорни дисплеи и Windows и за тъчпадите в компютри Mac. Режимът Picture-in-Picture вече поддържа бързи клавиши за превъртане на клипове, а освен това има подобрения в дизайна на търсенето. Пълен списък с промените има тук.

Що се отнася до Chrome това е финалното издание за 2020. От Google посочват, че браузърът вече приотизира активния прозорец спрямо останалите, което намалява с до 5 пъти употребата на процесора, а това на свой ред увеличава с 1.25 часа живота на батерията.

Заедно с това приложението вече стартира с до 25% по-бързо и зарежда страниците с до 7% по-бързо, като при това заема по-малко оперативна памет. Версията за Android също включва подобрения като например моментно зареждане на страниците при преминаване напред и назад в историята, така че ще чакате много по-малко.

Много от нас работят едновременно с повече отворени страници, което понякога може да се окаже предизвикателство в намирането на търсената информация. Това е причината скоро в Chrome да се появи опция за търсене в отворените табове. Първо функцията ще е достъпна в Chromebook, а след това и в другите платформи.

Google добавя и нова функционалност към адресната лента. С нея вече може да се извършват повече действия, без да се налага да отваряте настройките на браузъра - например ако изпишете edit passwords или delete history ще активирате директно въпросното действие. Тази функция ще бъде въведена постепенно през идните седмици.

И за финал новата страница в Chrome скоро ще се сдобие с карти, които ще показват скоро посетени сайтове или подобно съдържание от интернет, което според Google ще пести време. Тази добавка ще се показва при някои потребители под бързите връзки при отваряне на нова страница.