Свежи статистически данни за уеб браузърите, достъпни в NetMarketShare, показват нарастваща популярност на Google Chrome, който продължава да набира преднина спрямо конкурентните предложения, предава technews.bg.

В края на декември пазарният дял на Chrome при десктоп системите е достигнал внушителните 67,2%, в сравнение с 66,4% месец по-рано. На второ място по популярност е Firefox (9,6%) на Mozilla, следван от Internet Explorer (8,3%) и Edge (4,1%) на Microsoft.

На мобилната арена безусловен лидер също е Chrome с пазарен дял от 63,2%. След браузъра на Google се нареждат Safari (26,6%) на Apple и китайският Baidu Browser с 2% сред потребителите на портативни устройства.

Слабите позиции на Edge заставиха Microsoft да предприеме мерки, като вече се появиха информации, че компанията прекратява развитието на собствения енджин в полза на Chromium.

Тази стъпка на компанията предизвика нееднозначни реакции от големите играчи на пазара, вкл. Mozilla - от разработчика на Firefox упрекнаха Microsoft, че дава на Google още по-голям контрол над интернет.