Американската Агенция за иновативни изследователски проекти в отбраната DARPA, която е част от Пентагона, възнамерява да изгради сателитна мрежа, подобна на Starlink на Илън Мъск. Последната е уникална по рода си система с много на брой (вероятно десетки хиляди) но много малки като големина сателити. Първите няколко десетки от тях вече са в орбита и дори понякога могат да бъдат наблюдавани от България.

Проектът на DARPA ще се нарича Blackjack. Подобно на Starlink, той също ще бъде съставен от голям брой сателити, летящи около Земята на ниска орбита. Все още обаче не се знае какво ще е неговото предназначение.

Първият спътник от съзвездието ще бъде изстрелян по-късно тази година. Преди да стане това обаче, трябва да бъдат направени още много тестове и симулации.

Ако DARPA успее да реализира проекта, това вероятно ще е най-модерната и мащабна военна телекомуникационна система. А имаме всички основания да вярваме, че ще успее. Все пак това е агенцията, отговорна за създаването на глобалната мрежа интернет, както и за много други технологични иновации.