Китайският технологичен предприемач и основател на конгломерата Alibaba Джак Ма официално се пенсионира от ръководството на компанията. Занапред той ще бъде напълно заменен от сегашния Главен изпълнителен директор и дългогодишен негов сътрудник Даниел Зян. Припомняме, че той пое поста от Ма още през 2013 година.

Постепенното пенсиониране на милиардера от ръководството на създадената от него онлайн корпорация беше анонсирано преди година. Той ще продължи да участва в борда на дружеството до срещата на акционерите следващата година.

Любопитен факт е, че Ма е избрал за своето оттегляне днешния ден, който е празник на учителя в Китай. Самият Джак Ма започва своята кариера като учител по английски език и до днес е наричан от мнозина "Учителят Ма". Той заяви също, че занапред ще се посвети на благотворителна дейност именно в областта на образованието.

Със състояние от над 35 млрд. щ. долара днес Джак Ма е сред най-богатите китайци и един от двата най-знакови технологични предприемача в страната заедно със своя съименник Пони Ма, основател на друг гигант - Tencent. Наричан от мнозина "китайския Джеф Безос", заради сходния профил на бизнеса му с този на американската Amazon, днес той навлиза в почти всички перспективни дигитални подсегменти.

В рамките на управляваната от Джак Ма империя Alibaba влизат множество платформи за електронна търговия, електронни разплащания, развлечения и мобилни услуги. Сред тях са Alibaba.com, Taobao, Tmall, Alipay, AliExpress.com и много други.