Компютрите на Apple имат репутацията на отлично защитени срещу вируси и хакерски атаки, благодарение на операционната система macOS. Но понякога - и не толкова рядко - се появяват информации и предупреждения за опасни уязвимости и в Mac платформата.

Томас Рийд, изследовател на сигурността на macOS, твърди, цитиран от Wired, че всеки компютър на Apple може да бъде пробит чрез инсталирания на него софтуер. Той е стигнал до извода, че хакерският достъп до Mac е възможен чрез приложенията на външни разработчици, предава technews.bg.

Apple използва система за проверка на приложенията само в момента на тяхното инсталиране. Впоследствие вградената защита не сканира приложенията, тъй като те вече се намират в списъка на проверените програми. Именно тук е заровено кучето - хакерите могат да получат достъп до системата, без проверка на подписа им.

По време на конференцията за сигурност Virus Bulletin в Монреал миналата седмица Томас Рид, който работи за антивирусната компания Malwarebytes, бе категоричен, че macOS се явява уязвима операционна система. Ако злонамереният софтуер зарази някоe от приложенията, вече инсталирани на диска, то той може да остане скрит и да работи на заден план.