ЕС обяви днес, че разследва собственикът на Facebook - Meta и TikTok, търсейки повече детайли за мерките, които са взети за спиране на разпространяването на "незаконно съдържание и дезинформация" след атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, предаде АФП, цитирана от БНР.

Европейската комисия съобщи, че е изпратила официални искания за информация до двете компании в първа процедура по новия закон на ЕС за дигиталното съдържание.

Сходно разследване бе започнато срещу социалната мрежа на милиардера Илон Мъск X (бившият Twitter), миналата седмица.

Комисията обяви, че искането до Мета е свързано с "разпространение и препубликуване на незаконно съдържание и дезинформация" за конфликта между "Хамас" и Израел.

В отделно становище ЕК посочва, че иска да знае повече за усилията на TikTok срещу "разпространението на терористично и изпълнено с насилие съдържание и срещу реч на омразата".

Комисията съобщи, че е поискала от "Мета" и "ТикТок" да изяснят какво ще направят, за да гарантират, че техните социални мрежи няма да доведат до опорочаването на изборите в редица страни, съобщава БТА.

Двете технологични компании трябва да отговорят как защитават своите потребители от "разпространението и преекспонирането на дезинформация и незаконно съдържание" след терористичните атаки на "Хамас" срещу Израел.

"Мета" трябва до 25 октомври да предостави на Еврокомисията изисканата информация относно отражението на кризата в Близкия изток на нейните онлайн платформи. По отношение на мерките, които предприема за информационна защита на "интегритета на изборите", технологичната компания трябва да отговори до 8 ноември, посочват от ЕК.

Въз основа на информацията, която бъде предоставена от "Мета", ЕК ще вземе решение какво да предприеме. Еврокомисията може да открие "производство" срещу технологичната корпорация, въз основа на което може да й наложи глоби за евентуалното предоставяне на "некоректна, непълна или подвеждаща" информация.