Регионалният интернет регистър на ЕС - RIPE обяви, че вече не разполага с IPv4 адреси. В понеделник са били направени последните алокации в наличния резерв, обяви организацията, цитирана от The Register.

Все още това не означава, че спира напълно даването на нови IPv4 адреси. Занапред обаче ще трябва да се използват стари и свободни адреси от закрити сайтове, върнати адреси от мрежи, които не се нуждаят от тях и др. Това може да направи процеса по-бавен и сложен, като вече има и списък на чакащи да получат такъв адрес.

Решението трябва да дойде чрез новия стандарт IPv6. Той обаче навлиза доста по-бавно от очакваното. За тази година през него минават само 24% от интернет трафика и това дори е спад спрямо миналата година. IPv6 има и проблеми със сигурността, проблеми с VPN връзките и др. Освен това продължаващите нови и нови временни решения за задържане на IPv4 по-дълго също не мотивират компаниите.

Главният проблем е, че IPv6 не е съвместим с IPv4. А това означава много сериозни инвестиции за компаниите, които не виждат причина да ги влагат. Въпреки това RIPE предупреждава, че без навлизане на IPv6 се създава риск от ситуация, в която растежът на Интернет ще бъде сериозно забавен и ограничен заради недостиг на адреси.