В средата на юли Twitter стана жертва на безпрецедентна хакерска атака. Бяха поразени повече от сто популярни акаунта на потребители, сред които тези на Apple, Илън Мъск, Джеф Безос, Барак Обама, Бил Гейтс и редица други известни бизнесмени и политици.

За кратко хакерите успяха да публикуват съобщения от тяхно име, с което заблудиха много от следващите звездите да им изпратят биткойни. Срещу обещание да ги върнат бързо в двоен размер и на база на доверието, което акаунтите имат, за няколко часа хакерите получиха биткойни на стойност над 100 000 щ. долара.

Две седмици отне на Сикрет сървис и ФБР да разберат кой стои зад атаката. Оказва се, че това са две непълнолетни момчета. 17-годишният Греъм Кларк от Тампа, който се счита за водач на бандата и 19-годишният Мейсън Шепърд от Бонгор Риджис във Великобритания. Участвало е и 22-годишното момиче Нима Фазели от Орландо като помощник.

Службите предоставиха доказателства, че именно това са хората, стоящи зад хакерската атака над Twitter. Според тях Кларк е използвал социално инженерство, за да убеди служител на Twitter, че е специалист от IT отдела и го е накарал да му предостави потребителското име и паролата за достъп до инструментариума за обслужване на клиентите.

С негова помощ Кларк е получил достъп до Twitter акаунтите на редица известни хора. Самото откриване на хакерите изглежда не е било чак толкова трудно. ФБР заяви, че това е станало чрез използваните от тях акаунти в борсите Binance и Coinbase, където единият тийнейджър е представил своята шофьорска книжка.