От пускането на първия BTC клиент с отворен код през януари 2009 г., може да се каже, че използването на криптовалутите се разпространява неимоверно.

Вече съществуват редица алткойни - алтернативни криптовалути, различни от Биткойн. Някои от по-популярните включват Етериум, XRP, Биткойн Кеш и Лайткойн.

Общото при всички криптовалути е, че те разчитат на блокчейн технологията. Използването на тази подривна технология разшири света на криптовалутите и доведе до въпроса дали този нов клас активи са бъдещето на финансовата система.

Най-просто казано, може да гледате на блокчейн като на база данни за транзакции или дигитален леджър (цифрова счетоводна книга).

Какво променят блокчейн и криптовалутите?

Криптовалутите отвориха нов свят за хора в части от Африка, Азия и Южна Америка.

Организации с нестопанска цел могат да се насочат към базирани на блокчейн интелигентни договори, за да осигурят пълна прозрачност около използването на средствата, събрани чрез техните международни кампании за помощ.

При традиционните платежни системи, договорите обикновено се изпълняват при спазване на предварително зададени критерии, последвани от валидиране от централните органи.

От друга страна, базираните на блокчейн транзакции разчитат на договори, съхранявани в публични книги, заобикаляйки нуждата от посредници, като изпълняването на договори между две страни отнема много малко време.

Конвенционалната система за разпределен леджър може да доведе до неоправдано забавяне при уреждане на транзакции, поради което разглеждането на нова технология за оптимизиране на процеса има смисъл.

Блокчейн има потенциала да създаде система за разплащане в реално време, която работи за осигуряване на рентабилни решения за финансовите институции, зависещи от централните власти за клиринг и уреждане на плащания.

Рискът от онлайн атаки е по-висок при централизирани платежни системи, където нападателите трябва да се съсредоточат само върху една точка за влизане.

С разпределената книга, базирана на блокчейн, злонамерените участници ще се нуждаят от достъп до всички мрежи, свързани с една транзакция едновременно, което е почти невъзможно.

Въпреки че използването на криптовалути все още е в начален етап на развитие, те успяха да влязат в сферата на плащания благодарение на многофункционалността, предлагана от някои приложения за разплащане.

Подобни популярни приложения като Revolut, Square и Circle предоставят интегрирани решения за покупка и продажба на криптовалути. В някои случаи хората също могат да използват средствата си за извършване на транзакции.

От гледна точка на потребителите, възможността да се използват криптовалути за извършване на транзакции и инвестиции идва като категоричен плюс.

Някои експерти са на мнение, че въпреки засилващия се "шум" около криптовалутите на финансовите пазари, все още е рано да се премине към широкомащабна форма на практическата им употреба.

Употребата на криптовалути трябва да стане по-лесна, за да може да се разпространи. Това изисква повече предприятия да започнат да ги приемат като начини на плащане.

Въпреки това, не много компании са готови да поемат разходите, свързани с крипто транзакции. Те могат да дойдат под формата на транзакционни разходи и рискове, свързани с колебанията на валутния курс.

В резултат на това, преходът от използване на фиатни към криптовалути за ежедневни плащания може да отнеме известно време.

С подем на стойността на най-изявените криптовалути, изглежда малко вероятно интересът към тях да намалее в скоро време.

Напротив, с навлизането на блокчейн в няколко области, изключвайки финансовата индустрия, изглежда, че технологията тепърва ще набира скорост.