Стремежът към политкоректност се пренесе и в полето на езиците за програмиране. Някои термини в един от най-популярните езици, Python, за които се смята, че са неприемливи спрямо разбиранията на част от съвременното общество, ще бъдат замени с политкоректни техни аналози, предава technews.bg.

За какво всъщност става въпрос? В езика Python, а и не само в него, се използват думи като "master" и "slave", които буквално означават "господар" и "роб". Част от разработчиците на Python смятат, че тези думи в кода напомнят за робството (като социално и историческо явление) и неравенството на хора (ако говорим за права и свободи).

Във връзка с това е започнала много сериозна дискусия за премахване на "политнекоректните" термини сред общността на разработчиците. Сред продължителни спорове е решено неправилните думи да бъдат заменени с политкоректни техни аналози, като за това е настоял лично създателят на езика Python - холандецът Гуидо ван Росум, съобщи The Resgister.

Въпросът за замяната на термините е повдигнат от служител на Red Hat и един от ключовите разработчици на Python - Виктор Стинър. По време на обсъждането на проблема мненията на разработчиците са били разделени. Част от общността се е противопоставила на политизираното тълкуване на установените термини за програмиране и съответно срещу замяната им.

Според разработчика Реймънд Хетингър, съчетанието на думите "роб" и "господар" дори не може да се счита за обидно в политическия смисъл на думата. Според мнозина, подмяната на термините може да е объркваща за разработчиците и да се отрази неблагоприятно на обратната съвместимост.

От своя страна, програмистите, които подкрепят идеята за промяна, са предложили вместо master да се използва parent (родител), main (основен, главен) или server (сървър), а вместо slave - child (дете) и worker (работник). Окончателното решение е взето от Гуидо ван Росум, въпреки обявеното му наскоро намерение да се оттегли от позицията на пожизнен диктатор в проекта Python.

От петте предложени варианта, четири са одобрени, тъй като петият е свързан с терминологията на UNIX ptys, от която зависят проекти на трети страни. Промените ще влязат в сила в Python 3.8.

В момента Python е един от най-широко използваните езици за програмиране в света, идеален за начинаещи, като в същото време намира приложение в мащабни проекти, вкл. YouTube, Instagram и Dropbox. Така например, CodingDojo поставя Python на второ място в списъка с най-търсените умения от работодателите при назначаване на програмисти, а Stack Overflow го класира на седмо място сред най-популярните езици за програмиране, изпреварвайки C #, Ruby и PHP.

Случаят с Python не е единственият пример за промяна на терминологията в кода на отворените проекти в името на политическата коректност през последните години. През 2014 г. проектът Drupal също замени master и slave с primary и replica след разгорещени спорове. През същата година проектът Django започна да използва думите leader и follower вместо master и slave. Лингвистично прочистване направи и проектът CouchDB.

През 2015 г. в ресурса на GitHub се появи искане да се преустанови използването на термина whitelist (бял списък). Миналата година подобни обсъждания започнаха в общността на разработчиците на проекта Redis.

Още в далечната 2003 г. властите в окръг Лос Анджелис издадоха директива по този въпрос за производителите на електроника, които извършват бизнес в района на мегаполиса. Властите поискаха от компаниите да премахнат от употреба или да заменят термини за оборудване или компоненти, ако те съдържат обида или дискриминация - например master и slave. Но след обществени протести, властите ограничиха инициативата, заявявайки, че това е просто предложение.

През 2004 г. изследователската компания Global Language Monitor, която разглежда проблемите с използването на езика, обяви че думите master и slave в ИТ са "най-политнекоректните" за годината. Тези термини се използват в технологичния отрасъл от 1986 г. и все още са широко разпространени.