Според него това се правело, за да се осигури съвместимо със стандартите на Facebook съдържание. Системата пък автоматично блокирала всички съобщения, които не отговарят на изискванията, предават Bloomberg и Mobile Bulgaria.

Разкритието бе направено в интервю за журналиста Езра Клайн, който попита защо негов познат не е успял да изпрати съобщение, съдържащо материали за етническо прочистване в Мианмар

В отговор Зукърбърг призна, че системата автоматично блокира подобни съобщения със съдържание, което се счита за неприемливо по стандартите на Facebook. Това пък породи въпросите до каква степен компанията наблюдава личната комуникация на потребителите и дали не се стига до злоупотреби.

Така например потребителят на социалната мрежа Twitter Кевин Частайн съобщи, че след като е дискутирал със съпругата си в Messenger предстояща вечеря в конкретен ресторант, е започнал да получава реклами в социалната мрежа за същото заведение.

Това е поредният скандал около Facebook през последните седмици. Социалната мрежа се оказа замесена с изтичането на данни на поне 50 милиона потребители, които са били използвани от британската компания Cambridge Analytica за влияние върху президентските избори в САЩ.

В същото време пък компанията обяви и промени в начина на управление на потребителските данни. Facebook Lite и Messenger Lite за Android събират данни за обажданията и изпратените съобщения през телефоните като начин да постави най-горе контактите, с които общувате най-често. Компанията не събира детайли за съдържанието на съобщенията, а вече ще трие събраните записи за потребителската комуникация след една година.

След време приложенията ще изпращат към Facebook само базовата информация, от която има нужда услугата и няма да се записва и времето на комуникацията. Предвидени са и други промени в различните API, които трябва на теория да гарантират по-добра защита на личните данни на потребителите. Така например вече ще можете да видите пълен списък с приложенията, на които сте дали някакъв достъп до вашия акаунт и каква точно потребителска информация могат да получат.