Във времена, в които недоволството срещу социалното дистанциране в редица държави бележи ръст, Facebook обяви, че започва да блокира съдържание, което призовава към протести срещу него.

Ситуацията засяга най-вече САЩ, където през миналата седмица се състояха няколко големи протеста, но на практика ще засегне постове в цял свят, касаещи събиране на хора за протест. За момента е свалено съдържание, призоваващо към бунтове в Калифорния, Небраска и Ню Джърси от гневни граждани, недоволни от ограничението на правата им.

Според социалната мрежа, ограничаването на подобни публикации, свързани с протести, ще е временно, за да се противодейства на разпространението на вируса и да се намали броят на инфектираните.

Мерките съвпадат с ангажимента на Facebook от миналата седмица да засили борбата си с дезинформация, свързана с Covid-19, която се споделя постоянно. От социалната мрежа съобщиха, че освен с блокирането се ангажират и с изпращането на съобщения до потребителите, които са станали жертва на дезинформация или са посетили съмнителен линк от сайта.