Facebook е плащала на стотици външни служители да слушат части от записи на гласови чатове между потребителите и да ги преписват в текст, съобщава Bloomberg. Въпросните служители не са знаели как са взети тези записи, от кого и защо. Именно техни представители са съобщили на агенцията за това действие на Facebook.

Компанията е потвърдила, че действително е имало период, в който е извършвала подобно нещо. Тя обаче казва, че за момента е спряла активността. "Подобно на Apple и Google, спряхме преслушването на записи от хора преди повече от седмица", коментира говорител на компанията.

Именно по това време Германия забрани на Google да слуша записи на потребителите си, докато тече проверка и призова и останалите ИТ гиганти да направят същото.

Facebook казва, че не са слушани произволни записи. Използвани са само записи на потребители, които изрично са посочили съгласие за това чрез настройките на Facebook Messenger. Целта на процедурата е била да се провери дали изкуственият интелект на Facebook е успявал коректно да преведе разговорите. Самите записи са били анонимизирани.

За сега няма индикации, че някой от регулаторите планира проверка заради случая. Наскоро Facebook беше глобена с 5 млрд. долара от американската Федерална комисия по търговията (FTC) заради работата ѝ с личните данни на потребителите. Компанията е на прицел и заради криптовалутата Libra, която иска да пусне следващата година, но за сега не успява да убеди финансовите регулатори, че услугата ще достатъчно сигурна и ще отговаря на всички закони.