Facebook потвърди, че не проверява фактологията на публикациите на политиците в социалната си мрежа. Освен това компанията не блокира тяхното съдържание дори и да нарушава правилата на платформата, включително и ако става дума за реч на омразата. Това обяви самата компания, цитирана от TechCrunch.

Практически това означава, че политиците могат да не се съобразяват с правилата на социалната мрежа и да публикуват каквото си искат. Според социалната мрежа потребителите трябва сами да преценяват какво искат да им кажат политиците. Това изглежда като стъпка назад от множеството усилия, които Facebook положи през последните години в борбата срещу фалшивите новини и речта на омразата в платформата си.

Според онлайн гиганта обаче публикациите на политиците са важни новини. Компанията смята, че съдържанието на политиците трябва да бъде "видяно и чуто". Все пак ще се прави изключение - ако става дума за реклами, те ще трябва да отговарят на всички правила на платформата.

Освен това компанията ще се опитва да преценява кои публикации на политиците могат да се възприемат като новина. Това ще се преценява според ситуацията в дадената държава, естеството на публикацията, доколко има свободен печат в страната и други фактори. Съдържание, което призовава към насилие, все още може да бъде ограничавано, казва Facebook.