Два месеца след като стрелецът, открил огън в джамия в Нова Зеландия, стриймваше на живо във Facebook убийствата си, компанията въвежда нови правила за тази функция.

От сряда хората, които нарушават "най-важните политики" на Facebook, ще получават автоматичен бан за използването на функцията Facebook Live за определен период от време, например 30 дни.

Facebook не посочи всички правила, чието нарушаване ще доведе до забрана за излъчване на живо, но посочи настоящите стандарти на общността, които забраняват разпространението на терористична пропаганда в социалната мрежа. Политиката ще се разшири до други теми през следващите седмици и компанията казва, че ще забрани още на нарушители да купуват реклами.

Според новата политика, предполагаемият стрелец в Крайстчърч нямаше да може да излъчва на живо стрелбата от март, съобщи говорител на Facebook. Те не казваха какви правила преди това е нарушил.

Най-вероятно става дума, че алгоритъмът на Facebook ще следи какво споделят потребителите. Ако софтуерът забележи екстремистко, расистко, сексистко или друг вид нетолерантно съдържание, което често се споделя, то в сила ще влязат забраните за стриймване на живо и купуване на реклами.