Според документите на FCC, социалната мрежа разработва собствен интернет сателит за "осигуряване на ефективен широколентов достъп до Глобалната мрежа за целия свят", предава Kaldata.

Facebook потвърди, че работи върху този проект и обяви неговото кодово име - Athena (Атина).

"Засега няма какво да споделим за този проект. Но считаме, че сателитните технологии ще станат важен фактор в развитието на инфраструктурата на широколентовия интернет достъп от следващо поколение. Това ще позволи включването към Глобалната мрежа на големи региони, които досега не са имали интернет", заявяват от Facebook.

Първата информация, че Facebook разработва собствен интернет сателит, се появи, когато социалната мрежа съобщи, че затваря проекта Aquila. Facebook заяви, че спира да се занимава с дронове за интернет, понеже твърде много компании се занимават със същото.

Вместо това, Facebook каза, че ще се съсредоточи върху разработването на автоматично управление за тези апарати. Сега социалната мрежа продължава да работи върху създаването на собствено оборудване и собствен хардуер за осигуряване на интернет достъп.

В същата област работят и ключови играчи, като OneWeb и SpaceX.