Германската федерална агенция срещу дискриминацията написа гневно писмо срещу социалната платформа X (бившият Twitter). В него те обвиняват сайта и собственика му Илон Мъск в разпространяване на реч на омразата.

"Поради огромното нарастване на транс и куиър враждебността, расизма, женомразството, антисемитизма и всякакво друго мизантропско съдържание, X вече не е приемлива среда за профила на обществената ни организация", пишат от агенцията.

Според федералния немски орган броят на омразните коментари се е увеличил драстично, след като Мъск е придобил социалната мрежа. Справянето с тях било невъзможно за агенцията. Милиардерът е обвинен и в липса на воля за справяне с дезинформацията и фалшивите новини.

"Така наречените фабрики за тролове, които разпространяват проруска пропаганда, очевидно са закупили отметки за достоверност, за да увеличат своя обхват и да повлияят на дебатите. Вече е невъзможно да се направи разлика между уважавани и неуважавани източници", допълват от агенцията против дискриминацията.

Те изтъкват, че повече от 160 равини и представители на еврейски организации са призовали за бойкот на платформата.

"X се превърна в развъдник на антисемитизъм и представлява една от най-големите заплахи за евреите от години. Ако нещо не се промени, знаем какво ще се случи: речта на омразата и радикализацията винаги са предвестник на насилието. Като държавна институция Агенцията за борба с дискриминацията има функция на модел за подражание. Следователно оставането на X вече не е оправдано за нас. Всички министерства и други публични органи трябва да си зададат въпроса дали все още е приемливо да остане на платформа, превърнала се в мрежа за дезинформация и чийто собственик разпространява антисемитско, расистко и популистко съдържание", предупреждават от федералната агенция.

Германската федерална агенция против дискриминацията е създадена през 2006 година. Тя отбелязва, че през последното десетилетие броя на омразните коментари и дезинформацията постоянно расте. Броят на разследваните случаи от агенцията е нараснал двойно спрямо 2010 година. Функцията на агенцията е да разследва оплаквания и да подава сигнали към компетентните органи, ако се открият случаи на дискриминация.