Популярният уеб ресурс за хостване на софтуерни проекти GitHub премахна ограниченията за разработчиците от Иран, които бяха в сила от 2019 г. в съответствие с изискванията на американските разпоредби за износ, предава technews.bg.

Всички блокирани преди това потребителски акаунти от Иран ще бъдат деблокирани и иранските разработчици ще могат да взаимодействат с услугата GitHub без ограничения, става ясно от публикация в уcombinator. Премахването на ограниченията се отнася за всички платени и безплатни услуги, частни и публични хранилища, всички категории разработчици и организации.

Всяка компания, регистрирана в САЩ, както и компании от други държави, чиято дейност е пряко или косвено свързана със САЩ (включително компании, които обработват плащания чрез американски банки или системи като Visa), трябва да спазват ограниченията за износ по отношение на територии, подлежащи на санкции (Крим, Иран, Куба, Сирия, Судан, Северна Корея). За правене на бизнес в тези страни е необходимо специално разрешение.

За да премахне ограниченията, GitHub успя да получи лиценз от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) за използване на услугата в Иран. Твърди се, че в момента GitHub се опитва да получи подобен лиценз и за премахване на ограниченията за Крим и Сирия.

Прави впечатление, че ограниченията бяха премахнати в деня след инцидента с блокирането на акаунта на германската компания Neocom в GitHub, тъй като един от нейните служители използвал лаптоп при посещение на родителите си в Иран. Блокадата, която на практика спря всички работни процеси, продължи от 30 декември до 5 януари и беше вдигната след широкия обществен отзвук и личното участие на Нат Фридман, ръководител на GitHub.