Историята на търсенията разкрива почти всичко за дадена личност, а технологичният гигант Google разполага с данни за милиарди хора. До скоро се предполагаше, че търсачката има ключови думи, които могат да помогнат за това да се превърнете в обект на следене от определени разузнавателни агенции и институции. Нова информация от Флорида хвърля допълнителна светлина върху това, пише CNet.

Оказва се, че при иск от органите на реда, Google предоставя цялата ви история на търсения, включително и в други приложения на компанията, като Google Maps.

През август полицията арестува Майкъл Уилямс, съдружник на певеца Р. Кели, за предполагаемо подпалване на автомобил на свидетел във Флорида.

Разследващите свързват Уилямс с палежа, както и с оказване на натиск върху свидетели, след изпращане на иск до Google, която изисква информация за "потребители, които са търсили адреса на жилището близо до палежа".

Технологичният гигант споделя с полицията историята на търсенията на Уилямс, което довежда до ареста му.

Оригиналният иск, изпратена до Google, все още не е разсекретен, но докладът дава пореден пример за нарастваща тенденция в отправянето на заявки за данни до технологичните гиганти, при които разследващите изискват информация за голяма група потребители, а не конкретен заподозрян.

Информацията показва, че щом полицията на САЩ може да иска данни за потребителите на търсачката и да ги получава, то това могат и разузнавателните агенции на Вашингтон.

Така се стига до продължение на дебата дали търсачката е безопасна за потребителите си. Според някои, потребителите няма защо да се страхуват, щом спазват закона. Други обаче са на мнение, че по този начин властта има възможност да влезе в личния им живот и пространство.