Търсачката Google и Google Lens се научиха да решават сложни задачи в областта на алгебрата, геометрията, тригонометрията, физиката, биологията и други научни дисциплини. Сега решаването и визуализирането на сложни формули или концепции е само на едно кликване разстояние. Търсачката ще ви даде отговора и ще опише подробно хода на проблема.

За да задействате новия инструмент, просто напишете "Math Solver" в лентата за търсене или качете снимка на уравнението чрез Google Lens. Тази функция обаче все още не е достъпна за всички. Math Solver е в състояние да показва широк спектър от информация като отговори - от 3D модели на планети или квадратни графики до решение на класическа задача с влакове, движещи се един към друг.

Освен че показват решението стъпка по стъпка, резултатите ще ви помогнат да разберете известните и неизвестните променливи. Получавайки резултатите в нагледен и леснодостъпен формат, учениците не само ще разберат по-добре темата, но и ще имат възможност да изследват подобни и свързани области на знанието.

Разбира се, новият инструмент няма да се справи с хипотезите на Колац или Риман в скоро време. Той не бива да се бърка с усъвършенстван генеративен изкуствен интелект, а по-скоро събира данни чрез агрегиране на математически сайтове на трети страни, като Mathway и GeoGebra.

Въпреки това Google твърди, че напредъкът на компанията в обучението на големи езикови модели е бил ключов фактор за появата на Math Solver. Засега той е достъпен само за настолни компютри, а по-късно трябва да бъде достъпен и за мобилни устройства.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО