Британската армия съобщи, че нейните акаунти в Twitter и YouTube са били хакнати. Въоръжените сили вече са започнали разследване, съобщава Би Би Си.

В канала на YouTube се появиха видеоклипове за криптовалута, използващи изображения на бизнесмена милиардер Илон Мъск.

Профила на британската армия в Twitter пък рекламира NFT.

И двата акаунта вече са възстановени, но от Лондон заявяват, че гледат сериозно на хакерските пробиви.

Говорител на армията добави: "Въпреки че вече сме разрешили проблема, разследването продължава и би било неуместно да се коментира повече".

Не е ясно кой стои зад хакерските инциденти, при които акаунтите също са преименувани.

На един етап името на военния акаунт в Twitter бе променено на Bapesclan, придружено от профилна снимка, включваща маймуноподобна анимационна фигура с грим, имитиращ клоун.

До неделя вечерта акаунтът беше нормален.

По-късно армията написа в Twitter: "Извиняваме се за временното прекъсване на нашата емисия. Ще проведем пълно разследване и ще се поучим от този инцидент. Благодарим ви, че ни следвате и нормалното обслужване вече ще бъде възобновено."

Консервативният депутат Тобиас Елууд, председател на комисията по отбраната на Камарата на общините, каза, че случилото се "изглежда сериозно".

"Надявам се, че резултатите от разследването и предприетите действия ще бъдат споделени по подходящ начин", добави той в туит.

Това не е първият път, когато високопрофилен акаунт е атакуван в Twitter.

През юли 2020 г. профилите на Илон Мъск, Джеф Безос, Бил Гейтс, Барак Обама, Джо Байдън и Кание Уест бяха превзети, за да рекламират измама с криптовалута.