Илън Мъск обвини Apple, че заплашва да блокира Twitter от магазина си за приложения App Store. Новият собственик на социалната мрежа разкрива още, че производителят на iPhone е спрял всичките си реклами в платформата, съобщава Ройтерс.

"Apple почти спря да рекламира в Twitter. Мразят ли свободата на словото в Америка?", написа Мъск в Twitter.

"Ябълката" е похарчила около 131 600 долара за реклами в Twitter между 10 ноември и 16 ноември. Това е с 220 800 долара по-малко от седмицата преди Мъск да приключи сделката с Twitter, разкрива анализаторската фирма Pathmatics.

Apple оказва натиск върху Twitter относно изискванията за модериране на съдържанието. Компанията и друг път е премахвала социални мрежи от магазина си за приложения, като най-известният случай е свързан с платформата Parler.

След проведено допитване сред милиони потребители, Twitter възстанови профила на бившия американски президент Доналд Тръмп. Платформата се ангажира да премахне и бановете на всички акаунти, които са били блокирани без да нарушават правилата.

Мъск се ангажира, че съдържание, подтикващо към омраза, расизъм и престъпления, ще остане забранено. Милиардерът обаче иска социалната мрежа да стане по-свободна и да престане да преследва потребителите за изказани мнения.