Според ново проучване само 0,03 процента или около 7000 души имат достъп до интернет в Северна Корея, съобщават от We Are Social и The Next Web.

Всъщност КНДР е създала своя версия на интернет, наречена "Куанмьон" или преведено на български "Светлина".

Този собствен интернет обаче не е свързан с глобалната мрежа, което означава, че посредством него потребителят няма достъп до нищо друго освен до севернокорейските сайтове.

Потребителите на "Светлина" са около 100 000 макар, че няма официална статистика.

Севернокорейската мрежа е достъпна в повечето публични центрове, а посредством нея потребителите могат да си пращат мейли, да ползват търсачката "Нашата страна" или да влизат в един от 5500 сайта, съществуващи в затворената мрежа.

В интерес на истината в този локален интернет има и подобие на Facebook, което обаче може да бъде използвано само за изпращане на пожелания и честитки за рождени дни.

Не е нужно да споменаваме, че целият севернокорейски локален интернет е изключително под контрола на държавата, а следенето е една от вградените му функции.

Що се отнася до потребителите на истинския интернет - онези 7000 души от началото на новината, то можем да предположим, че това в повечето случаи са висши държавни служители, работещи в научните, военните и партийните структурите на КНДР.

Новината обаче разкрива и нещо друго - Северна Корея едва ли може да осъществява масирани хакерски атаки или да пробива защити и краде информация, в което я бяха обвинили от САЩ и Sony.

Що се отнася до редовия потребител на локалния и затворен севернокорейски интернет "Светлина", то той може да влиза в него през евтини китайски таблети, работещи под Android и продаващи се в КНДР от 2013 година.

Проучването на We Are Social разкрива, че след КНДР в дъното на класацията по свързаност с глобалната мрежа стоят редица африкански държави, в които между 2 и 5 процента от населението има връзка с интернет.Вижте операционната система на Северна Корея >> >> >>