Американската компания за онлайн търговия Amazon е заплашена от съдебен иск във Великобритания за 1 милиард долара по обвинение, че "промотира продуктите си за сметка на тези, предлагани от нейни конкуренти, които продават чрез онлайн платформата й", информира Ройтерс.

Джули Хънтър, която е активист за защита на правата на потребителите, планира да предяви колективен иск в съд в Лондон от името на британски потребители, които пазаруват чрез платформата на Amazon от октомври 2016 г. насам, съобщиха адвокати, които я представляват. Те твърдят, че технологичният гигант нарушава законодателството в сферата на защита на конкуренцията, използвайки "тайнствен алгоритъм в своя полза, който й помага чрез прозорчето "купи" на нейната онлайн платформа да промотира продуктите си за сметка на конкурентните стоки".

Amazon определи евентуалния съдебен иск като "неоснователен".

Този случай идва на фона на съобщение на британския регулатор за защита на конкуренцията, който през юли обяви, че провежда разследване срещу американската компания за онлайн търговия. То е предприето поради подозрения, че Amazonнарушава законодателството в сферата на защита на конкуренцията. Британският регулатор проучва как технологичният гигант избира кои продукти да бъдат промотирани чрез прозорчето "купи" на неговата онлайн платформа.

Срещу корпорацията от САЩ се провеждат подобни разследвания и в други региони на света, отбелязва Ройтерс.

Наскоро компанията Amazon предложи да споделя маркетингови данни с търговците, които използват нейната платформа и да подобри видимостта на продуктите, които те продават.

Целта на корпорацията е да убеди регулаторните органи на Европейския съюз да прекратят до края на годината своето разследване срещу нея, без да й налагат глоба.