Грандиозен срив претърпя интернет в края на седмицата. Много сайтове и популярни услуги по света изведнъж станаха недостъпни. Проблемът дойде от американската компания Cloudflare, предава technews.bg.

Засегнати бяха популярни услуги като чата Discord, сървърите Riot Games и Destiny, платформата Patreon, Feedly и стотици други. Дори уебсайтът на DownDetector, който позволява проследяване на грешки и прекъсвания на различни услуги в реално време, беше недостъпен.

Американската компания Cloudflare се оказа виновникът за спиране на "половината интернет". Тя е специализирана, наред с други неща, в предоставяне на DNS сървъри, защита от DDoS атаки и сигурен достъп до уеб ресурси.

Структурата на Cloudflare претърпя срив и всички услуги, които разчитат на DNS от компанията, също бяха "изключени" от мрежата. Екипът на Cloudflare реагира бързо на ситуацията и коригира грешката. Някои услуги обаче продължават да работят периодично, като редовно дават грешки с достъпа.

Cloudflare отрече слуховете, че проблемът е възникнал в резултат на кибератака. Всъщност причината е грешка в конфигурацията на опорната магистрала. По-конкретно, служители на компанията неправилно са актуализирали конфигурация на рутер в Атланта при решаване на друг проблем в мрежовия сегмент от Нюарк до Чикаго.

В резултат на грешката, целият трафик започва да преминава през Атланта, което, естествено, доведе до претоварване на рутера.

Спирането на системата продължи 27 минути и трафикът спадна с 50%, но не беше засегната цялата мрежа на Cloudflare, а само някои региони, вкл. Лондон, Амстердам, Франкфурт, Париж, Стокхолм, Сао Пауло, Москва, Санкт Петербург, Далас, Сиатъл, Лос Анджелис, Чикаго, Вашингтон, Атланта и др.

Междувременно, от ръководството на Cloudflare съобщиха официално, че всички системи вече са възстановени.