В днешно време бизнесът все повече се пренася в онлайн пространството. Дори най-дребните фирми имат собствени сайтове, които легитимират присъствието им сред потребителите. Търговците пък използват интернет, за да направят продуктите си не просто по-достъпни, но на практика - само на няколко клика разстояния. Дигитализацията обаче се разпростира далеч извън бизнеса - музиканти, художници, природозащитници, блогъри и множество хора с кауза могат да си направят сайт, в който да споделят и популяризират своите възгледи, каузи и творби.

Но интернет не се изчерпва с любителските сайтове брошури. Организациите, отнасящи се по-сериозно към дейността си, искат да имат собствена поща, да администрират лесно и удобно, да могат да качват собствени файлове, да пазят бази с данни или казано на кратко - да бъдат гъвкави и да предлагат повече. Всичко това обаче изисква наличието на сървър, както и неговата поддръжка. Напълно очаквано, това може да излезе скъпо за мнозинството от родни бизнес или социални предприемачи. Тук на помощ идват виртуалните сървъри.

Какво са виртуалните сървъри?

Благодарение на виртуалните сървъри вие не трябва инвестирате в скъпо струващ хардуер, да плащате за сложно лицензиране на компонентите му или пък да наемате високоплатени IT специалисти. Вместо това вие използвате ресурсите на много по-мощен и способен сървър, намиращ се някъде другаде. Въпреки, че не разполагате с хардуера, вие сами избирате операционната система на вашия виртуален сървър, както и сами определяте неговите параметри.

Всеки потребител на виртуален сървър може да го използва спрямо своите нужди, точно както би направил това и с физически наличната машина.

Защо виртуалните сървъри са за предпочитане?

Може би вече долавяте едно от най-големите предимства на виртуалните сървъри - цената. Вместо да инвестирате хиляди левове в хардуер и неговата поддръжка, то вие заплащате много по-ниска абонаментна такса.

Ако помислим още, то ще се сетим и за други предимства.

Услугите, предлагащи виртуален сървър, често включват регулярен бекъп, предпазвайки по този начин вашите данни. Освен това заради своя високопрофесионален характер, сървърите на компаниите доставчици е много по-малко вероятно да се развалят или претърпят срив поради проблеми с електричеството.

Всъщност, залагайки на виртуален сървър вие елиминирате разходите за електричество, климатизация и специализирано помещение.

Нещо за което не се замисляме е, че за престъпниците е много по-трудно да ударят виртуалния ви сървър, отколкото физическия ви такъв. Историята помни случаи, в които офисите на фирми или неправителствени организации са били разбивани, а компютрите или съврърите им - изнасяни или вандализирани. Когато цялата информация се съхранява някъде другаде и е достъпна отвсякъде, рискът от физически атаки намалява до нула.

Компаниите, предлагащи виртуални сървъри, имат високо ниво на сигурност. Помещенията им разполагат с видеонаблюдение, входът става само с оторизиран достъп, а постоянната охрана гарантира, че подобни злополуки са невъзможни.

Освен това, големите компании разполагат с резервно и независимо електрозахранване, така че сървърите да продължат да работят дори и при продължителни проблеми с тока.

Новите технологии при процесорите и паметите пък елиминират единствените недостатъци на виртуалните сървъри - това, че ресурсите им са разделени между потребителите им. Наличието на мощен хардуер в достатъчно големи количества прави неразличим като бързина виртуалния от физическия сървър.

Къде да получим услугата най-изгодно?

Пазарът у нас постепенно се променя, като все по-големи компании започнаха да развиват подобен тип услуги. Едно от най-надеждните и достъпни решения в момента се предлага от А1.

Програмата A1 Smart Server включва ежедневен бекъп. Важно за сигурността на клиентите е, че архитектурата на виртуалния сървър е така изградена, че до данните ви няма достъп никой освен вас. Инфраструктурата пък е базирана на водещата в световен мащаб виртуализационна платфома VMware.

Достъпът до данните и приложенията, които са инсталирани върху A1 Smart Server е с гарантирани параметри, неограничен трафик и не се споделя между клиентите, ползващи услугата. А1 Smart Server се предлага с включена операционна система по Ваш избор и може да бъде оптимизиран според изискванията на най-използваните бизнес приложения като:

  • Файлов сървър
  • Мейл сървър
  • Различни бизнес приложения като CRM, ERP, SAP и много други.

A1 Smart Server е базиран на облачна платформа, проектирана в съответствие с изискванията на съвременните технологии и бизнес приложения, което я прави подходяща както за малкия и среден бизнес, така и за големи корпорации.

ИТ инфраструктурата, върху която е базиран A1 Smart Server се намира в професионален център за данни на А1, който разполага с напълно подсигурено електрозахранване (2 независими източника, подсигурени с дизелови генератори). В допълнение на това трябва да споменем и системите за управление и мониторинг, както и за противопожарна безопасност.

Видеонаблюдението и гарантираната сигурност на достъпа с картова система означават, че хора без съответните разрешения не биха могли да доближат до данните, а системата за поддържане на климата close control следи за постоянните параметри на въздуха.

A1 Smart Server може да се предостави с два типа свързаност.

Интернет - в месечния абонамент за всеки Smart Server e включена връзка към интернет с 10 Mbps гарантрирана скорост. Предоставят се реални, статични IP адреси - до 3 на конфигурация/сървър.

Data VPN - в този случай се изгражда директна свързаност между сървъра и частната клиентска мрежа, като клиентът контролира достъпа на сървъра до интернет. Изграждането на Data VPN между A1 Smart Server и избрана от клиента локация подлежи да допълнително техническо проучване и ценови условия.

Повече за услугите и цените на услугата A1 Smart Server може да научите тук >>>