Фалшивите новини и ехо камерите са двете страни на една и съща монета, "купуваща" изостряне на мненията, дезинформация, радикализация, като със сметката накрая идва и разкъсването на обществото ни. При първия случай гражданите се сблъскват с невярна информация, която ги манипулира в удобната на създателите им насока. Фалшивите новини се оказаха изключително опасни и дори смъртоносни по време на пандемията от Ковид-19. Заради нискокачествени сайтове и разпространението им в социалните мрежи мнозина отрекоха съществуването на коронавируса и не спазваха мерките, наложени с цел ограничаването на заразата и спасяване на човешки животи.

Ехо камерите обаче са също толкова опасни. Характерното за тях е, потребителите започват да разчитат основно на един източник на информация, който подкрепя техните идеологически и политически възгледи. Самият източник може да публикува единствено добре написани анализи и верни новини. Въпреки това, ехо камерите водят до радикализация и почти фанатична убеденост в правотата на мнението на четящия ги. Той не се сблъсква с други източници на информация и започва да вижда света в черно-бели краски. Социалните мрежи допринасят много за този феномен - мнозина научават новините от страници и групи, в които рядко може да се чуе друго мнение.

Новинарските платформи

Решение на проблема с ехо-камерите и фалшивите новини дават новинарските платформи. На практика те ви превръщат в своеобразен главен редактор, който сам избира от кои теми се вълнува - политика, технологии или пътешествия и светски новини. След това платформите започват да предоставя новини от тези сфери, но от доста различни източници.

Новинарските платформи са обикновено са насочени към потребителите на смартфони и се активират само с едно докосване. Те са полезни с това, че ви позволяват да избягате от "хватката" на социалните мрежи, където често властват фалшивите новини, ехо камерите и бомбастични заглавия.

Достъпност

Снимка: SQUID

Сред новинарски платформи се откроява името на SQUID. Приложението е едно от най-достъпните, тъй като може да се изтегли не само от АppStore за iPhone и Google Play за Android, но е налично и в AppGallery на Huawei. Така възможно най-широк кръг от потребители могат да се възползват от възможностите на платформата, а те са доста големи.

Инсталацията става за секунди. След това отваряте приложението и избирате измежду 100 различни темите, които ви вълнуват - спорт, мода, политика, наука, компютърни игри и още много други.

Единствено новини по темите, които ви интересуват ще излизат в нюзфийда на приложението, като навигацията между различните раздели става по доста интуитивен начин. Източниците са не само разнообразни, но проверени и надеждни.

Потребителите ще получават всички новини със SQUID от най-добрите местни, регионални и международни медии в реално време.

SQUID ви позволява да изберете и страната, от която искате да се информирате. Кликайки на знамето на България ще получите достъп до най-достоверните български медии, сред които е Dir.bg.

Прелиствайки фийда ще срещнете както наши, така и материали на други сайтове. Информацията е проверена, а чрез SQUID елиминирате възможността да станете жертва на фалшиви новини или да попаднете в ехо камера.

Фактът, че зад мобилната апликация стоят шведи, също говори положително за нейната надеждност. Това се вижда и от резултатите. Днес десетки милиони потребители в над 60 страни по света са инсталирали приложението и четат новините си, благодарение на него.

Възможностите за достоверна и надеждна информация се оценят и от големите компании. Днес SQUID е доставчик на новини за Huawei Assistant и Huawei Browser.