Търсачката Bing на Microsoft бе блокирана в Китай, след като напрежението между Китай и САЩ в технологичния и търговски сектор остава повишено, съобщава Bloomberg.

На Bing бе позволено да работи в Китай, тъй като търсачката включваше алгоритъм, позволяващ цензурирането на резултатите спрямо регламентите в страната.

Всяко действие срещу Microsoft може да предизвика алармени сигнали за американските технологични гиганти като Apple, които разчитат изключително много на огромния китайски пазар, особено на фона на оплакванията, че Пекин несправедливо ограничава достъпа им до пазара и насърчава местните компании.

За разлика от Google, Microsoft са се съгласили да цензурират резултатите си не само в Bing, но и в LinkedIn, което им позволи да работят лесно в Китай. Компанията на Бил Гейтс има център в Пекин и нова лаборатория за изкуствен интелект в Шанхай.

Според някои източници, причината за действията срещу американските сайтове в Китай не трябва да се търси единствено в икономическата и технологична война, стартирана от президента на САЩ, Доналд Тръмп. Вероятно е блокирането да е в следствие от факта, че 2019 година се падат две много важни пълни годишнини - 70 години от основаването на Народна Република Китай и 30 години от събитията на площад Тянанмън. Според анализаторите е възможно юбилеите да генерират засилени критики срещу управляващата Комунистическа партия, заради което контролът над интернет през 2019 година ще бъде една идея по-затегнат.