Анализ на специалистите от Speedtest Intelligence и Ookla показва кои са градовете с най-бърз 5G мобилен интернет в света. За да получат информацията и за да подлежи тя на сравняване, специалистите са използвали данни от новия iPhone 12.

Показани са скоростите за сваляне и качване на данни с iPhone 12 в градовете с най-плътно 5G покритие.

Данните разкриват, че най-бързият 5G мобилен интернет в света е в Сеул, Южна Корея. В Топ 3 влизат още Дубай и Рияд. Ето как изглежда класацията на градовете с най-бърз 5G:

Сеул е градът с най-бърз 5G мобилен интернет

Снимка: SpeedTest

Оказва се, че 5G мрежата в градовете с най-бърз 5G интернет - Сеул, Дубай и Рияд е изградена от Huawei. От 15-те града, Huawei осигурява покритие на 11, докато Ericsson осигурява покритие на 3 от тях (Сидни, Ню Йорк, Сингапур), a NEC/Fujitsu - на 1 (Токио).

Една от причините за разликите е употребата на различни стандарти. Средните 5G скорости в европейските градове са относително близки и не са особено бързи. Една от причините е по-широкото разпространение на Sub 3G NR стандарта, а не по-бързия C-band MM.

В Сеул най-добри скорости предлага мрежата на LG U +

Снимка: SpeedTest

От SpeedTest обаче разкриват, че не всички оператори предлагат еднакво бърз 5G. Например в Сеул LG U+ имат доста по-бързи скорости от своите телеком конкуренти - SK Telecom и KT.

В Амстердам KPN Mobile има най-бързата 5G мрежа

Снимка: SpeedTest

В европейския Амстердам ситуацията е сходна - KPN Mobile имат доста по-бързи скорости от Vodafone и T-Mobile.

В Мадрид първи по скорост е Vodafone

Снимка: SpeedTest

Изследването ясно класира операторите на 5G скорост в 4 града. Както стана ясно в Сеул води LG U +. В Хонконг най-бърза е мрежата на China Mobile HK, за Амстердам лидерът е KPN Mobile, а Мадрид по-скорост води мрежата на Vodafone.

В Хонконг най-бърза е мрежата на China Mobile HK

Снимка: SpeedTest

Топ операторите във всеки град са избрали Huawei за изграждането на своята 5G инфраструктура.

Водещата позиция на Huawei не е изненада. Компанията разработва технологията от 2012 година, като инвестира над 600 милиона долара в създаването на най-бързата 5G мрежа още през 2013 година. Развойната дейност е дала резултат и днес Huawei е лидер в сегмента. Китайците са най-големия доставчик на 5G оборудване в Южна Корея - първата страна успешно интегрирала и използваща новата технология за по-бърз мобилен интернет от пето поколение.

Южна Корея е един от най-големите противници на решението на САЩ да наложи санкции върху Huawei по политически причини и да оказва натиск върху останалите страни да сторят същото. Сеул не смята да се отказва от 5G на компанията, заявявайки че освен много бърза, тя е сигурна и надеждна.