Думата "password" (парола) на английски език е най-популярната парола, използвана по света през 2022 г. за защита на онлайн профили, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Данните са от отчет на компанията диспечер за пароли NordPass, анализирала използваните пароли от потребители в 30 страни.

Според отчета на компанията думата "password" се използва най-често от потребителите в Австралия, Великобритания и Индия.

На второ място по популярност като парола е последователността от цифри "123456". През последните две години тя оглавява класацията на NordPass за най-слабите пароли в света. Въпреки това тя все още е най-популярната парола за потребителите в Бразилия, Индонезия, Италия, Чили, Канада, Колумбия, Унгария, Малайзия и други страни.

Третата най-предпочитана парола е малко по-дългата цифрова поредица "123456789", която е също толкова ненадеждна, колкото е втората по популярност парола. Защитата й може да бъде преодоляна от зловредни програми за няколко секунди.

Най-популярната парола в САЩ е "guest" (гост), която е четвъртата най-често избирана парола в света. На пета позиция е съчетанието от поредни букви на англоезичната клавиатура "qwerty", следвано от различни прости цифрови комбинации като поредни или еднакви цифри.